Úszásoktatás testnevelés órán

Úszásoktatás testnevelés óránIskolánkban az 1990-es évektől vesznek részt tanulóink rendszeres úszásoktatásban. Korábban a MALÉV uszoda szolgáltatását vettük igénybe. 2017 szeptemberétől a Gyáli Tanuszodában valósul meg az úszásoktatás. Így útiköltség már nem terheli a szülőket, mert az uszoda közelsége miatt gyalog át tudnak járni a csoportok.


Az alsó tagozatos tanulók heti 1 alkalommal, az órarendbe beépített testnevelés óra keretében tanulnak úszni. A felső tagozatos tanulók is hetente tömegsport keretében járhatnak úszásra. A tankerület évente 9 alkalommal kötelező és ingyenes úszásoktatást biztosít a 4. és 5. évfolyam számára.


Nagyon fontosnak oktatási-nevelési célnak tartjuk iskolánkban az úszás megtanulását. Különösen a fejlődésben lévő 6-10 éves korosztály számára segít az izomzat helyes fejlődésében, az esetlegesen már kialakult tartáshibák javításában. Megnyugtató számunkra és a szülőknek is, hogy a gyerekek vízbiztonságot szereznek, kevésbé fenyegetik őket a nyáron egyre gyakrabban előforduló vízi balesetek.


Az uszodában az úszásoktatást szakképzett edzők irányítják. Tanév elején felmérik a tanulók képességét, és differenciált csoportokban folyik tovább az oktatás egész tanévben. Minden tanévben egy alkalommal nyílt órát is tartanak az edzők, ilyenkor a szülők betekintést nyerhetnek az órák menetébe.


Azok a tanulók – az alsó tagozatosok közül – akik orvosi javaslatra nem vehetnek részt úszásoktatásban, iskolánkban testnevelés órán vesznek részt az úszásoktatás ideje alatt. Nagy öröm számunkra, hogy minden évben szinte teljes létszámban vesznek részt a gyerekek az úszásoktatásban, így edzettek, betegségekkel szemben ellenállóbbak lesznek.